Tjäna pengar till klassen

Tjäna pengar till klassen, laget eller föreningen genom försäljning av olika produkter. Bestäm ett resmål eller aktivitet och jobba sen tillsammans för att uppnå målet. För en normalstor klass eller idrottslag räcker det ofta med att varje person säljer 10 – 15 enheter av den utvalda produkten.

Det finns en hel uppsjö av företag på nätet som erbjuder skolklasser möjligheten att tjäna pengar genom att sälja deras produkter. Den stora utmaningen blir att gemensamt komma överens om vilken produkt som ska säljas.

Anpassa produkterna till den årstid som gäller, om försäljningen startar innan jul så kan kryddor och julblommor vara ett bra alternativ. Planeras försäljningen till våren så försök välja produkter som folk kan tänkas köpa den här tiden på året.

När man engagerar hela klassen eller laget i försäljningen så ökar man också sammanhållningen. Det är en viktig egenskap att ta med sig in i framtiden, inte minst i arbetslivet. Innan man inleder arbetet med att tjäna pengar till klassen bör man tänka på följande:

  • När planerar ni att åka? Det gäller att börja i tid för att hinna uppnå målet.
  • Utse en person som ansvarar för resan samt en kassör som ansvarar för pengarna.
  • Bestäm gemensamt hur ni ska tjäna pengar till klassen, kanske finns det andra alternativ?
  • Gör upp en plan B, vad händer om ni inte får ihop tillräckligt med pengar?

Sätt upp ett gemensamt mål och beräkna kostnaden

Tjäna pengar till klassen och klassresan till LisebergInnan ni beställer produkter som ska säljas gäller det att ha en plan, sätt upp ett tydligt mål om vad ni vill uppnå med försäljningen. Att åka på klassresa till Göteborg och Liseberg är ett relativt vanligt alternativ som många klasser eftersträvar. Tänk på att bokningen kanske måste ske långt i förväg när ni är många.

Beroende på var i Sverige man bor så kan transporten vara dyr, det blir en första utgift som måste täckas. Väl framme på Liseberg ska det betalas för inträde, åkpass och mat vilket kan bli dyrt när man är så pass många. Gäller resan bara över dagen eller måste ni även boka boende?

Slå samman alla utgifter ni kan komma på så får ni en totalsumma som måste uppnås. Nu blir det lättare att räkna ut hur mycket ni måste sälja för och även hur mycket var och en måste få sålt. Kanske väljer ni en produkt med högre värde för att minska antalet?

Ska ni sälja själva eller ta upp beställningar?

När ni ska börja sälja produkterna för att tjäna pengar till klassen bör ni fundera över hur försäljningen ska gå till. Antingen säljer ni själva genom att knacka på hos folk eller så tar ni upp beställningar. Det går förstås också att kombinera alternativen.

En del företag erbjuder möjligheten att starta upp en liten webbshop vilket öppnar upp för försäljning online. Utnyttja sociala medier och sprid budskapet om er shop så är chansen stor att ni tjänar in pengarna snabbare.

Att tänka på vid försäljning

Social kompetens är en av de viktigaste egenskaperna när det kommer till försäljning. Var glada och trevliga när ni pratar med eventuella kunder, glöm inte heller att tacka. Tänk också på att vara pålästa om de produkter ni säljer, inte sällan kommer det frågor.

Kan ni ta med ett produktprov till kunden? Att se varan på bild är en sak men att kunna känna och klämma är en helt annan. Såvida det inte är en kyl- eller frysvara eller något ömtåligt så kan ni med fördel visa upp ett provexemplar.

Undersök andra försäljningskanaler som föräldrar, släkt och vänner. Mamma eller pappa kan ta med sig en beställningslista till jobbet och be arbetskamraterna köpa. Det finns många finurliga sätt att öka försäljningen.

Börja med enkla kunder

För att få fart på försäljningen så kan ni inledningsvis vända er till de närmsta och sedan arbeta utåt. Att sälja till föräldrar och syskon kan ge en bra start, om alla gör likadant så är de första pengarna i hamn på kort tid.

Stora evenemang drar mycket folk och kan därför vara en bra plats att inta när ni ska tjäna pengar till klassen. Kanske är dags för cirkus i stan? Ta reda på vad som är på gång och försök finnas på plats där folk rör sig. Tänk också på att vissa tider lämpar sig bättre än andra, helger är betydligt bättre än fredagseftermiddagar då folk bara vill hem.

Om det är möjligt så försök också visa anledningen till att ni säljer, en skylt eller plakat som beskriver att pengarna går till klassresan kan få folk att öppna plånboken.

Tjäna pengar till klassen hos följande företag

Här nedan följer en rad tips på olika företag som ni kan använda er av för att tjäna pengar till klassen. Välj någon av de kategorier som ni tror fungerar bäst, vissa produkter kanske är mer lättsålda än andra? Kopiera och klistra in webbadressen för respektive företag.

Blommor

www.tulpankungen.se

Delikatesser

www.delikatesskungen.se
www.finsmakarna.se
www.parmesanosten.se

För Hemmet

www.femtioprocent.nu
www.freshab.se
www.grillkol.se
www.ljusmannen.se
www.teamrullen.se
www.terrynfriends.com
www.tvättmästarn.se
www.work4dreams.se

Godis

www.polkapojkarna.se

Hygien

www.tandborstkungen.se
www.tryggre.se

Kaffe

www.kaffekassan.se

Kakor

www.kakservice.se

Kläder

www.gutz.se
www.newbody.se
www.ravelli.se
www.sockgrossisten.se
www.ullmax.com

Kryddor

www.ekokatten.se
www.kryddadinresa.se
www.kryddskafferiet.se
www.saffranspecialisten.se

Mat

www.fiskoskaldjur.com
www.gardschips.se
www.gogrilla.se
www.laxkungen.se

Presenter

www.mixboxen.se
www.varbazaar.se

Sammanfattning

Det finns många möjligheter att tjäna pengar till klassen, vill man inte sälja produkter så finns det flera andra vägar att gå. Ni kan anordna ett disco och ta betalt av gästerna, eller kanske sätta upp en pjäs? Ni kan också tjäna pengar på att utföra tjänster som hundrastning eller tvätta bilar.

Som beskrivet i inledningen av texten så finns det många typer av produkter ni kan sälja, tänk på att dessa måste förvaras någonstans. Kryddor är populära då de kommer i små förpackningar, samtidigt är de mer värdefulla än många andra produkter. Se till att att förvaring sker på en säker plats.

Oavsett vilket alternativ man väljer så är det viktigaste att ni har roligt. Alla måste få känna att de bidrar med något och är en del av klassen. De som inte vill sälja eller rasta hundar kan utföra andra sysslor för att tjäna pengar, alla är duktiga på något!

1 svar på ”Tjäna pengar till klassen”

Lämna en kommentar

fjorton − nio =