Starta en blogg

Det är många som undrar hur man går tillväga för att starta en blogg. Rent generellt finns det två vägar att gå – antingen väljer du ett av alla gratisalternativ eller så köper du ett eget domännamn. Faktum är det inte krävs några överdrivna tekniska kunskaper oavsett vilket av alternativen du väljer.

Fördelen med att starta en blogg på ett eget domännamn är att du själv styr över innehållet. Vidare har du också fler valmöjligheter då det gäller tillägg och mallar. Kostnaden är inte mer än ett par hundralappar om året för både webbhotell och domän.

Gratisalternativ som blogg.se och nouw.com är enkla att använda och du kommer igång på ett par minuter. Nackdelen är att mallarna inkluderar annonser som ibland kan irritera besökarna. Det är via dessa annonser som gratistjänsten tjänar sina pengar.

Starta en blogg på några minuter

Använder du dig av Loopia för både webbhotell och domännamn så kan du vara igång på någon minut. Med några enstaka klick har du installerat WordPress som är världen största bloggplattform. Därefter kan du börja blogga direkt.

WordPress har tusentals färdiga teman att välja mellan och många användbara tillägg. Vill du skapa en mer unik blogg så kan jag rekommendera dig att köpa ett designat tema. Det finns en rad sidor som säljer teman och en av de största är Themeforest.

Då det gäller tillägg (plugins) finns det också en hel uppsjö att använda sig av, tänk på att inte installera för många. De viktiga som har användning av är ett kontaktformulär och ett tillägg för sökmotoroptimering. Ju fler tillägg som installeras desto långsammare kan bloggen bli, lagom är alltså bäst.

Vad ska man blogga om?

Det finns inga rätt och fel när det gäller bloggämnen. Det viktigaste är att du bloggar om något som intresserar dig, det kan vara allt från vardagen till spännande resor. En annan viktigt del är hur du formulerar dig, tråkiga ämnen blir roliga med rätt författare.

Vad har du för syfte med bloggen? Om målet är att det ska bli en stor blogg med många läsare så gäller det att sticka ut från mängden. Det finns tusentals bloggar på nätet idag och för att lyckas slå sig fram kan det vara en fördel att man är unik.

Du kan hämta inspiration från andra bloggar, men tänk på att inte kopiera texter. Arbeta fram en egen linje som blir ditt signum, besökarna ska vilja läsa mer för att det är just du som skriver.

Få folk att läsa bloggen

Starta en blogg redan idagNär du har fått igång din blogg så gäller det att hitta läsare och helst sådana som återkommer flera gånger. Det är långt ifrån lätt att få återkommande läsare till bloggen när man precis har börjat blogga, men det finns bra knep att ta till.

En av de största källorna till trafik är förstås sociala medier, använder du dig av Facebook och Instagram kan du börja i den änden. I samband med att du publicerar ett nytt inlägg på bloggen så kan du länka inlägget på Facebook. Bloggbilderna kan med fördel laddas upp på ditt Instagram-konto.

Sökmotoroptimering är avgörande för att få bra placering i sökresultaten på Google. Det finns riktigt bra SEO-tillägg för WordPress att använda och du behöver inte vara expert för att förstå hur de fungerar. Försök att göra rätt redan från början så slipper du ändra i efterhand.

Att uppdatera bloggen ofta är viktigt för att läsarna ska besöka dig med jämna mellanrum. Hur ofta du bör skriva nya inlägg är svårt att svara på, men ett par gånger i veckan åtminstone. Många bloggare uppdaterar varje dag med nya inlägg.

Vanligt förekommande misstag

  • Korta och innehållslösa inlägg, sätt alltid kvalitet före kvantitet.
  • Centrerad text, skriv alltid texterna i vänsterställning.
  • Irriterande bakgrund, håll färgerna ljusa och rena.
  • Dåliga rubriker och allt för långa textstycken.
  • Ingen presentation eller kontaktinformation.

Ska du bygga upp en bra blogg med många följare så bör du undvika de vanliga misstagen listade här ovan. Lägg ner tid på varje enskilt inlägg och använd både bilder och text. Ett inlägg på fem rader som beskriver vad du ätit till frukost ger knappast återkommande besökare.

Dela in texten i stycken och använd en beskrivande rubrik för varje nytt textstycke. Få människor orkar plöja igenom 700 ord som är skrivna i följd. Rubriker är dessutom en viktig del av sökmotoroptimering och kan ge din blogg bättre ranking i Google.

Tjäna pengar på din blogg

Du ska inte starta en blogg för att tjäna pengar, i första hand ska du blogga för att det är roligt. Vill du undersöka möjligheterna om just din blogg kan generera lite pengar så finns det flera alternativ. Idag använder sig de flesta bloggare av Google Adsense eller annonsnätverk som Adrecord.

Kladda inte ner hela bloggen med annonser överallt då det skrämmer iväg besökarna. Textlänkar är diskreta och effektiva, faktum är att en textlänk ofta fungerar bättre än bildannonser. Viktigt är också att marknadsför annonsörer som är relevanta för bloggens innehåll.

Sammanfattning

Ska du starta en blogg så skaffa dig ett eget domännamn redan från början, det kostar inte mer än par hundralappar om året för både webbhotell och domän. Med en blogg på eget domän kan du styra över innehållet på ett helt annat vis jämfört med gratisalternativen.

Uppdatera bloggen ofta och arbeta parallellt med sociala medier för att få fler läsare. Var också noga med att varje inlägg du skriver är genomtänkt och innehåller både bilder och rubriker. Använd dig av SEO-tillägg som finns att ladda ner gratis.

Blogga inte för att tjäna pengar, blogga för att du tycker det är roligt. Försök att skriva om ämnen som verkligen intresserar dig, då blir det roligare för både läsarna och dig själv. Oavsett vad du är intresserad av så finns det alltid andra som delar ditt intresse.

Skriv en presentation om dig själv där det framgår vem du är och vad du bloggar om. Glöm inte heller att inkludera kontaktinformation. WordPress har ett riktigt bra kontaktformulär som heter Contact Form 7, det är ett gratis tillägg som används av tusentals bloggare världen över.

1 svar på ”Starta en blogg”

Lämna en kommentar

12 − 3 =