Aktier och fonder 2023

Inlägget innehåller reklamlänkar för Nordnet, Savr, Savelend, Lysa, Lunar, Sigmastocks och Aktieinvest

I det här inlägget kan du följa mitt långsiktiga sparande i både aktier och fonder nu under 2023. Jag kommer uppdatera det här inlägget löpande under året med information om utdelningar, inköp av aktier och fonder samt övriga investeringar. Alla utdelningar kommer att återinvesteras på börsen för att uppnå ränta-på-ränta-effekten.

Under året ska jag avsätta så mycket jag har råd med varje månad och sparandet sker hos följande aktörer;

  • Nordnet – En digital bank för både sparande och investeringar
  • SAVR – En fondplattform som erbjuder fonder till lägre avgifter
  • Sigmastocks – En avancerad aktierobot som tar ställning till många parametrar
  • Lysa – En fondrobot som automatiskt investerar pengarna till låga avgifter
  • SaveLend – En investeringsplattform där privatpersoner och företag kan investera i lån
  • Lunar – En investeringsplattform där privatpersoner och företag kan investera i lån
  • Aktieinvest – En handelsplattform för aktier och fonder

100 kronor gratis hos SAVR

Vad gäller SAVR kan du nu få 100 kronor helt gratis som placeras i en fond då du registrerar dig. För att få 100 kronor måste du dock registrera dig via den här länken. Mer information om de olika sparalternativen följer i uppdateringarna här nedan i inlägget.

Innan du fortsätter läsa ner igenom vill jag förtydliga om att aktierna och fonderna jag köper under året är de jag personligen tror på, det handlar alltså inte om att jag tipsar om aktier. Du måste själv analysera de aktier du vill köpa innan du bestämmer dig. Observera att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning.

Februari

Nordnet

Utdelning hos SBB i februari 2023Nu i början av februari är det åter dags för utdelning hos Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB). Då jag inte fyllt på med fler aktier i bolaget sedan i januari så blev också utdelningen samma som i januari – 6,27 kr.

Läs mer om aktiehandel hos Nordnet här

 


Januari

SaveLend

Sparande hos SaveLend januari 2023Nu i januari har jag återigen investerat 500 kronor hos P2P-plattformen SaveLend. Totalt har jag nu 1000 kronor investerat och väntar på att pengarna ska sättas i arbete. Det har gått lite segt med utlåningen den senaste tiden dock.

Mer information om SaveLend hittar du här

 

 


Lunar

Ränteintäkter från Lunar januari 2023Hos Lunar (Lendify) fortsätter ränteintäkterna ticka uppåt och är nu uppe i 1180 kronor. Då intäkterna automatiskt investeras i nya lån ökar kapitalet automatiskt med tiden, så kallad ränta på ränta-effekt.

Läs mer om hur P2P-lån fungerar hos Lunar här

 

 

 


Nordnet

Aktieportföljen hos Nordnet januari 2023Hos Nordnet sparar jag 1000 kronor i månaden via månadssparande. Den här månaden köpte jag in mig i Byggmax som är återförsäljare av byggmaterial till både privatpersoner och företag. Byggmax redovisar sin årsrapport nu den sista januari och det ska bli intressant att se hur marknaden reagerar.

Läs mer om aktiehandel hos Nordnet här


Aktieinvest

Aktieinvest januari 2023Nu i samband med löning satte jag in 500 kronor hos Aktieinvest. Den här gången räckte pengarna till ett par aktier i SSAB och Clas Ohlson. Det lilla som blev över investerades i SBB. Här på bilden framgår mitt nuvarande innehav av utdelningsaktier.

Läs mer om handelsplattformen Aktieinvest här

 

 

 

 

 


SAVR

SAVR januari 2023Hos SAVR har mitt lilla sparande i Spiltan Aktiefond gått plus sedan starten. En hundralapp i månaden ger ju inga jättesummor, men det är bättre att spara lite än att inte spara alls!

Läs mer om fondsparande hos SAVR här

 

 


Sigmastocks

Sigmastocks januari 2023Även hos Sigmastocks har jag lyckats spara 500 kronor nu i januari och här har min portfölj ökat med nästan 4% sedan starten. Som tidigare nämnts så har jag här en fördelning på 80% aktier och 20% räntor.

Läs mer om de färdiga aktieportföljerna hos Sigmastocks här

 

 

 

 


Lysa

Lysa januari 2023Nu i januari gjorde jag en andra insättning på 500 kronor hos Lysa. Sedan starten i december har depån gått upp med nästan 3%. Det är något mindre än OMX Stockholm som ökat med drygt 4%, men ändå ett fullgott resultat.

Mer information om aktieportföljerna hos Lysa hittar du här

 

 


Nordnet

Utdelning från SBB i januariStockholmsbörsen har öppnat riktigt starkt nu de första dagarna 2023 och idag stängde den på +1,45%. Idag den 4:e januari kom också årets första utdelning. Mina 57 aktier i SBB gav hela 6,27 kronor i utdelning.

Läs mer om aktiehandel hos Nordnet här


Inför 2023

Nu i början av januari 2023 ser innehavet av aktier, fonder och övrigt sparande ut på följande vis.

SAVR

SAVR inför 2023Jag öppnade en depå hos fondplattformen SAVR i mitten av december 2022 och gjorde en insättning på 100 kr. Därefter startade jag ett månadssparande på 100 kr som dras i slutet av varje månad. Både engångsinsättningen och månadssparandet placerades i fonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Den senaste veckan har fonden gått ner -0,69% vilket är lite sämre än Stockholmsbörsen som gått ner 0,53%.

Läs mer om fondsparande hos SAVR här


SaveLend

SaveLend inför 2023I början av december 2022 öppnade jag ett konto hos investeringsplattformen SaveLend och satte in 500 kr. Det insatta kapitalet har inte lånats ut än och således inte heller genererat ränteintäkter. Min plan nu under 2023 är att kunna månadsspara 500 kr hos SaveLend. Förhoppningsvis ser siffrorna lite bättre ut senare i januari.

Hos SaveLend lånar man ut pengar till privatpersoner och företag och tjänar pengar på räntan vid återbetalning. Är funktionen Smartinvest aktiverad så återinvesteras ränteintäkterna i nya lån. På så vis växer pengarna automatiskt varje månad.

Mer information om SaveLend hittar du här


Nordnet

Nordnet inför 2023Nu under 2023 har jag som mål att kunna sätta in 1000 kr i månaden hos Nordnet för köp av utdelningsaktier. Jag tjuvstartade redan i december 2022 och valde då att investera hela kapitalet i fastighetskoncernen Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB. Jag köpte 57 aktier för 16,71 kr/styck och i fredags den 30/12 hade aktien gått upp till 17,38 kr.

Läs mer om aktiehandel hos Nordnet här


Aktieinvest

Aktieinvest inför 2023Hos handelsplattformen Aktieinvest kan man spara i färdiga sparboxar varje månad. Det går också att köpa både aktier och fonder efter eget val, och det gjorde jag i december. Även här har jag för avsikt att investera i utdelningsaktier och målet är att kunna avsätta 500 kr i månaden. I december 2022 gjorde jag mina första inköp och det blev aktier i Byggmax, Telia samt Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

Sedan köpet har alla tre gått upp och det får betraktas som en framgång. Tyvärr så räcker ju 500 kr inte så långt, men jag har ett långsiktigt mål.

Läs mer om handelsplattformen Aktieinvest här


Sigmastocks

Spara i aktier och fonder hos Sigmastocks under 2023Sigmastocks erbjuder en skräddarsydd aktieportfölj som anpassas efter ens personliga preferenser. Här har jag valt en portfölj som innehåller 80% aktier och 20% räntor. Jag öppnade en depå hos Sigmastocks under december 2022 och gjorde en insättning på 500 kr. Här är också målet att kunna spara 500 kr i månaden som automatiskt investeras i aktier.

Nu i början av januari består innehavet av aktier i Gen Digital Inc, Mediaset Espana Comunicacion och Hargreaves Lansdown Plc. Sedan köpet har värdet gått upp med 0,62%.

Läs mer om de färdiga aktieportföljerna hos Sigmastocks här


Lysa

Spara i aktier och fonder 2023 hos LysaJag öppnade en depå hos Lysa i december 2022 och gjorde en insättning på 500 kr. Jag har valt en bred investeringsfront med 100% aktier samt en sparhorisont på mer än 15 år. Sedan starten har innehavet gått ner drygt 1%, men det är ändå bättre än Stockholmsbörsen som backat drygt 3%.

Innehavet idag består av andelar i aktier hos ett flertal företag. Det största innehavet är i det amerikanska investmentbolaget Vanguard.

Planen under 2023 är att spara 500 kr i månaden hos Lysa och låta kapitalet växa under lång tid.

Mer information om aktieportföljerna hos Lysa hittar du här


Lunar

Lunar inför 2023Jag började investera i Lendify (numera Lunar) för ett par år sedan. Det är ett s.k P2P-sparande som innebär att jag lånar ut pengar till både privatpersoner och företag. I samband med återbetalningarna varje månad så tjänar jag pengar på räntan. Nu i början av januari är den årliga ränteintäkten 1176 kr (se bild). Som du ser har också ränteintäkten ökat för varje månad under 2022. Det beror på att ränteintäkterna återinvesteras i nya lån.

Nu var det ett tag sen jag satte in pengar hos Lunar, men om möjligheten finns under 2023 så ska jag återuppta sparandet.

Läs mer om hur P2P-lån fungerar hos Lunar här