Tjäna pengar på valutahandel

För att tjäna pengar på valutahandel gäller det att köpa billigt och sälja dyrt. Grundkonceptet är relativt enkelt att förstå men det är förstås många fler faktorer som spelar in. En avgörande förutsättning är tajming – att köpa och sälja vid rätt tidpunkt.

Precis som handeln med binära optioner så krävs det kunskap för att lyckas tjäna pengar på valutahandel. De stora valutamäklarna på nätet har ett brett utbud av utbildningsmaterial man som kund kan ta del av.

Jag rekommenderar starkt att läser på ordentligt om ämnet innan du investerar pengar. Ju mer kunskap du har om valutahandel desto bättre förutsättningar har du.

Så fungerar handeln med valutor

Valuta- och aktiemarknaden är inte helt olika, men det finns vissa skillnader. Aktier kan man köpa en och en medans valutor handlas i par – valutapar. Då man säljer en valuta så köper man samtidigt en annan. Valutaparen benämns basvaluta och motvaluta (base currency och quote currency på engelska).

För att man som privatperson ska kunna göra någon betydande vinst på de små ändringarna använder man sig av en hävstång. Snabbt förklarat innebär hävstången att man belånar sin investering. Hävstången medför dock både positiva och negativa effekter.

Går man in i en valutaposition, alltså en aktuell valutakurs, med 2000 kronor och hävstången är 10 så satsas totalt 20 000 kronor. Det är så här man tjänar pengar på valutahandel. Omvänt finns det förstås också risk att man förlorar pengar, därför gäller det att vara medveten om säkerhetsmarginalen.

Vid val av valutamäklare ska man alltid förvissa sig om att mäklaren har en säkerhetsmarginal. Då man når säkerhetsmarginalen säljs positionen av per automatik vilket förhindrar att man förlorar mer pengar än de man investerat.

Strategier inom valutahandel

Att hålla sig till köp/sälj-affärer där säkerheten är hög kan vara en bra strategi att använda sig av till en början. Med erfarenhet kommer klokare beslut, då du lär dig allt mer om handeln förstår du vilka investeringar man bör hålla sig ifrån.

Gör inga förhastade köp utan att först se över den aktuella marknaden. Det finns mycket information att tillgå om hur det ekonomiska läget ser ut i världens alla länder. Är det stora svängningar bör man kanske välja ett annat valutapar.

En av de absolut viktigaste strategierna är att aldrig investera mer pengar än man har råd att förlora. Det är stor risk att bli av med sitt kapital om man gör felaktiga investeringar. Med små och säkra köp kan man bygga upp sitt handelskonto på lång sikt.

Mer om basvaluta och motvaluta

Bestämmer man sig för att handla i valutaparen EUR/USD så är EUR basvalutan och USD motvalutan. Det är alltid basvalutan som ligger till grund för investeringen och den valuta man tror kommer gå upp eller ner i värde. Köper man EUR så tror man att Euron kommer att stärkas mot Dollarn.

Det motsatta upplägget är att man säljer EUR/USD, i det här fallet tror man alltså att Euron kommer försvagas mot Dollarn. Till en början kan det vara lite klurigt att hålla koll på begreppen så träna in dessa i demokontot innan du handlar med riktiga pengar.

Tjäna pengar på valutahandel dygnet runt

Tjäna pengar på valutahandelEn fördel med att handla med valutor är att man i stort sett kan göra det dygnet runt. Öppettiderna hos storbankerna i New York, London och Tokyo överlappar varandra vilket innebär att någon av dessa alltid har öppet.

Undantaget är helger då alla banker är stängda, när handeln är stängd håller valutamäklaren ens positioner vilket benämns rollover. Det här är ett intressant begrepp eftersom man både kan tjäna pengar eller förlora pengar på räntan under tiden.

I samband med att man köper valutaparet EUR/USD så får man ränta på EUR och man betalar ränta på USD. Om basvalutan ger en högre ränta än motvalutan så tjänar man pengar och vice versa. Avstämningen gör vanligtvis på onsdagar.

Kom igång med valutahandel redan idag

Tycker du att valutahandel låter som något för dig så kan du komma igång redan idag. Som beskrivet i inledningen av texten bör man alltid börja med ett demokonto för att lära sig handeln från grunden. Ta del av utbildningsmaterialet som fördjupar sig i ämnet.

Först väljer du det valutapar du vill handla med och därefter risknivå, det är här hävstången kommer in i bilden. Du kan sen sätta en stop-loss på affären, då säljs valutan automatiskt när man når en förutbestämd lägstanivå.

Att tjäna pengar på valutahandel är ingen raketforskning, men ju mer erfarenhet och kunskap man har desto större är chansen att lyckas. Håll koll på aktuella räntor och vad som händer för övrigt i världen så har du bättre förutsättningar.

Sammanfattning av handeln med valutor

När du ger dig in i handeln med valutor så är det många termer och metoder att hålla koll på. Börja alltid med ett övningskonto där du i lugn och ro kan studera upplägget. Här finns det också möjlighet att handla valutor med låtsaspengar.

Man handlar alltid med valutapar som EUR/USD där EUR är basvalutan och USD är motvalutan. Då man köper en basvaluta så tror man den kommer stärkas gentemot motvalutan, samma resonemang gäller förstås omvänt.

Eftersom valutor rör sig oerhört lite så använder man hävstänger, dessa bör dock inte vara högre än 10 – 20. En hög hävstång möjliggör för högre vinster men samtidigt också för stora förluster. Investera aldrig mer pengar än du har råd att förlora.

För att bli duktig inom valutahandel gäller det att hålla koll på världen utanför fönstret, följ ekonominyheterna och aktuella räntekurser. Informationen är gratis och lättillgänglig på nätet.

En rolig fördel med valutahandel är att man kan sköta affärerna vart man än befinner sig i världen. De seriösa valutamäklarna erbjuder ofta appar som kan användas både i mobilen och surfplattan. Du kan alltså tjäna pengar på valutahandel även om du är på semester.

Lämna en kommentar

3 × ett =