Låna pengar

Att låna pengar är en kortsiktigt lösning om man är ute efter snabba pengar. Man bör dock tänka till både en och två gånger innan ansökan signeras – Är jag verkligen i behov av ett lån? Att låna pengar kan komma att påverka din ekonomi under lång tid framöver.

Man ska aldrig låna pengar om det inte finns utrymme för de extrautgifter som ett lån medför. Allt för många låntagare missköter sig vilket leder till betalningsanmärkningar eller att de hamnar hos Kronofogden. Det är riktigt tråkiga konsekvenser som påverkar privatekonomin under lång tid framöver.

Om du är i behov av snabba pengar och ett lån är den enda utvägen så tänk då på att aldrig låna mer än nödvändigt. Se också till att betala tillbaka lånet så fort du kan. Tänk på att ju längre återbetalningstid du väljer desto högre blir räntan, det medför också att den totala kostnaden för lånet blir högre.

Olika typer av lån

När man talar om lån i allmänhet finns det tre typer som benämns bolån, privatlån och snabblån. Med ett bolån har banken själva fastigheten som säkerhet, skulle låntagaren missköta betalningarna kan alltså banken överta fastigheten och sedan sälja den.

Privatlånet, som är den vanligaste typen av lån, kallas också för blancolån. Utöver de vanliga bankerna så finns det idag ett flertal aktörer som utfärdar privatlån. Den här typen av lån avser ofta konsumtion och lånebeloppet ligger vanligtvis mellan 5000 – 400 000 kronor med en återbetalningstid på 1 – 15 år.

Med snabblån avses ett mindre lån som snabbt utbetalas och snabbt ska återbetalas, ofta redan inom 30 dagar. Eftersom återbetalningstiden är så pass kort så kan den här typen av lån bli riktigt dyra. Kan man undvika snabblånen så bör man göra det, har du inte 2000 kronor idag så har du förmodligen inte 2800 kronor om 30 dagar?

Jämför olika långivare

Om ett lån är den enda utvägen bör man först jämföra de olika långivarna. Som bekant finns det en mängd långivare på nätet och de har olika upplägg när det gäller räntesatser och amortering. Här nedan följer exempel på lånebelopp och aktuell räntesats hos 5 privata kreditgivare.

Låna pengar hos SevenDay

Lånebelopp: 10 000 – 500 000 kronor

Ränta: 3,45% – 9,95%


Låna pengar hos LEASY

Lånebelopp: 10 000 – 50 000 kronor

Ränta: 9,84% – 21,60%


Låna pengar hos Thorn

Lånebelopp: 10 000 – 100 000 kronor

Ränta: 9,84% – 21,60%


Låna pengar hos Svea Ekonomi

Lånebelopp: 5 000 – 400 000 kronor

Ränta: 6,9% – 25,95%


Låna pengar hos Bank Norwegian

Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kronor

Ränta: 6,99% – 24,99%


Det finns flera viktiga faktorer att ta hänsyn till då man jämför lån, den kanske mest intressanta är förstås räntan. Begreppet effektiv ränta avser kostnaden för lånet under ett års tid, här inkluderas allt från aviavgifter till uppläggningskostnader.  Har man tillgång till uppgifter om den effektiva räntan så är det lättare att jämföra lånen.

Återbetalningstid och amortering är två andra faktorer som bör vägas in i valet av lån. Amortering, alltså avbetalningen av lånet, kan ske med en fast kostnad per månad vilket benämns annuitetslån. Motsatsen är rak amortering där kostnaden kan variera från månad till månad.

Låna pengar med betalningsanmärkning

Har man en eller flera betalningsanmärkningar sedan tidigare bör man absolut inte ansöka om lån. Att försöka lösa en trasslig ekonomisk sits med ytterligare lån medför en stor risk att man hamnar ännu djupare. Det finns dock de som dragit på sig en betalningsanmärkning trots att ekonomin i övrigt är god.

En del kreditgivare accepterar betalningsanmärkningar men långt ifrån alla. Då en betalningsanmärkning snabbt syns i papperna så får de flesta ansökningarna avslag. Hos vissa banker och långivare kan man begära en manuell granskning, kan man påvisa en god ekonomi överlag så kan banken eventuellt förbise betalningsanmärkningen.

Samla alla lån och sänk kostnaden

Har man dragit på sig flera mindre lån bör man se över möjligheten att samla dessa under ett och samma tak. På senare år har samlingslån blivit allt vanligare, det innebär alltså att man lånar ett belopp stort nog för att betala av alla smålån. På så vis kan man spara tusenlappar varje månad.

Det är naturligtvis viktigt att man får så bra villkor som möjligt så även här gäller det att jämföra bankernas erbjudanden. Företag som Lendo och AXO Finans tillhandahåller en tjänst som ger kunden flera olika alternativ att välja mellan.

Varje gång man ansöker om att låna pengar så tar kreditgivaren en kreditupplysning. I takt med att flera ansökningar skickas så ökar antalet kreditupplysningar vilket sänker din kreditvärdighet . Fördelen med en låneförmedlare som Lendo är att du får flera erbjudanden och det tas endast en kreditupplysning.

Omförhandla lånen med jämna mellanrum

Lånemarknaden ändras kontinuerligt så håll koll på räntor och se över lånen med jämna mellanrum. Du kanske har en bättre kreditvärdighet idag jämfört med förra året? Det är förstås onödigt att betala för mycket om det inte behövs, förhandla med banken och se om du kan få bättre villkor.

Sammanfattning

Lån kan delas in i två kategorier – lån med säkerhet och lån utan säkerhet. När man talar om lån till vardags är det i första hand tre typer som avses – bolån, privatlån och snabblån. Bolån är ett lån med säkerhet medan privatlån och snabblån är lån utan säkerhet.

Ska du låna pengar så bör du först jämföra de olika alternativen som finns, på så vis kan du välja det lån som passar just dina behov bäst. Låna aldrig mer än nödvändigt och se till att betala av lånet så fort det går. Tänk på att en längre återbetalningstid ger en högre ränta vilket resulterar i en högre totalkostnad.

Ett lån kostar en hel del pengar varje månad och har man flera lån samtidigt kan det bli en dyr historia. Genom att samla alla mindre lån i ett större kan du sänka månadskostnaden avsevärt. Du kan undersöka möjligheterna att få ett större lån hos låneförmedlare som Lendo här ovan.

Har du betalningsanmärkningar sedan tidigare är det svårt att få låna pengar. Det finns långivare som accepterar betalningsanmärkningar, men då gäller det att ekonomin i övrigt ser bra ut. För att undvika betalningsanmärkningar gäller det att man betalar sina räkningar i tid.

Innan du bestämmer dig för att låna pengar så fundera igenom om det verkligen är nödvändigt. Ett lån ska betalas tillbaka och kan påverka ens ekonomi negativt. Har du hamnat i en trasslig sits så kan fler lån ställa till det ännu värre. Låna ansvarsfullt!